Vel det er en ting å si om Rjukan og det er at det er sted med sjarm. Et verdensarv sted i en trang dal omgitt av høye fjell. Industrieventyret har satt sine dype spor på Rjukan og nå blitt sporene bevart,takket være det å komme på verdensarvlisten. Denne turen var en regnfull og grå opplevelse,men ikke verre en at det ble mange bilder tatt i mellom bygene. Overnatting på Rjukan camping ble det også,et fint sted med hytter til en grei pris. Linker legger jeg ved bildene.
Rjukan fra A til Å,det meste om stedet:
Et sted fra barndommens ferier. Frøystul og Skarfoss dammen.
Frøystul bru
Såheim kraftstasjon bygget i 1914 var nødvendig for at fabrikkene i området trang mye strøm.
Mer om Såheim:
Såheim bru er en fin buebru i betong med to spenn.
En av togene som trafikkerte Rjukan banen.
Mer lesestoff om Rjukan banen:
En spesialbygget jernbanevogn med 6 aksler var en av de største jernbanevognene da den ble bygget i 1928. Vognen kunne lastes med 80 tonn og ble opprinnelig brukt til å frakte transformatorer,men ble bygget om for å frakte synteseovner som ble brukt til produksjon av ammoniakk.
Fjøset ble bygget i 1916 for å sikre den voksende byens behov for kjøtt og melk.
Enda mer om Fjøset:
Det er ikke mange av bygningene som brukes til produksjon,her et der det blir produsert industrigasser.
Birkeland bru er en buebru i betong og har nå fått lyset tilbake i de fire lyktene på brua.
Den kanskje mest kjente bygning på Rjukan er Vemork kraftstasjon som sto ferdig i 1911. Den kjente tungtvann fabrikken sto foran kraftstasjonen. Tungtvanns fabrikken ble revet i 1971. Heldigvis ikke helt da det viste seg at den berømte kjelleren lå intakt under bakken.
Mer om Vemork:
En gang iblant blir vannet sluppet i Rjukan fossen,og etter å ha sett fossen er det virkelig et syn. Under Mari spelet i august har det vært vanlig å slippe vann i fossen.