fredag 31. januar 2020

Haus Sachsen 220717

I området Haus Sachsen har det vært gruvedrift side 1629,det har vært litt til og fra fram til 1866 da gruvene ble utvidet og en hel gruvelandsby ble bygget. Det første man kommer til er huset til overstigeren,han er sjef for området. Huset ligger idyllisk plassert litt utenfor gruveområde og med utsikt utover Store Sachsen dam. Inne på selve området står det fortsatt mange bygninger,noen av dem er rekonstruert. Sakkerhuset er overnattingsstedet folk arbeiderne,eller er det stall,hestevandring og overbygg over gruvene også kalt Ka. Hjulstua som hadde et vannhjul til å drive heiser,pumper og annet i gruva er det bare en ruin igjen av,samme er det med skeide huset. Gruva ble brevet til 1957 og mye står som det var den gangen. Sikring av gruver og restaurering har det vært. Mer om Haus Sachsen:

   Huset til overstigeren.
    Inne på tunet hos overstigeren.
    Stall,vognskjul og sakkerhuset.
    Overbygg over gruvene og ruin etter hjulhus.
    Her bodde arbeiderne,sakker huset er bygget og utvidet flere ganger.
    Hjulhus,her sto det et stort vannhjul og i tillegg var det en trebygning over ruinene.
   Store Sachsen dam som forsynte gruvene med vann.

torsdag 23. januar 2020

Gruveåsen,Kongsberg 220717

Vann har vært viktig for gruvedriften på Kongsberg,det er flere titalls dammer og kilometer vis med vannrenner som ble bygget seint på 1600 tallet og utover i det nærmeste hundreåret. Vannet ble ledet til gruvene i tre renner og drev store vannhjul som igjen drev heiseinnretninger,pumper mm.Gruveåsen er området opp mot Jonsknuten, veier og stier fører til gruver og dammer nesten overalt. Dagens dammer blir stadig restaurert og utbedret,men de gamle dammene bygd av stein og fylt med rosentorv holder seg bra. Når man først er i området så finner man også Knutehytta med mulighet for litt mat og kaffe og det er og overnattingsmuligheter det. Hytta ble bygget i 1929 av Kongsberg Idrettsforening.

    Øverst på Jonsknuten 904 m.o.h står TV senderen bygget i 1961-62.
   Knutehytta fra 1929 er et populært sted både for utgangspunkt til en tur eller en matbit.

    Jacobs dam ble bygget i 1692,men er bygget på flere ganger
   Henriks dam er også bygget i 1692.
   Zechenhaus dam ble bygget i 1794.
   Solid konstruksjon av Zechenhaus dammen.
   Nydammen ble bygget i 1689 og har fine plasser for en rast.

søndag 19. januar 2020

Rjukan 250617

Noen steder blir favorittplasser,som Rjukan. Med sine høye fjell og verdens arven er det mer enn nok å se på og ta bilder av. Det var meningen å finne Skarfossdammen,men litt lite forberedt så ble det til å snu oppe ved Frøystul. På vei nedover dukket det opp en flokk med geiter,en skikkelig geitost mafia. Men de stilte villig opp som modeller og var veldig tillitsfulle. Snuta nesten opp i kameralinsa,men en hyggelig gjeng. Geiter på minnebrikka og turen forsatte til det dukket opp et skilt til Selstadli,vel dagen var til turbruk så på svingete smale grusvei gikk turen opp i høyden. Langt om lenge dukket Selstadli seter opp, et idyllisk sted med Gaustatoppen som nabo og natur i bøtter og spann. Kuer var det her også,men de koste seg i sola,eller spiste grass. Etter endel fotografering gikk turen nedover igjen,neste stopp Vemorktoppen. Her kommer vannet fra Skarfossdammen til et fordelings tårn og de lange inntakrørene til Vemork begynner. I dag er det bare Såheim som får vannet sitt her fra. Utsikten var det ikke noe si på,fordi om det ikke var mulig å komme nærme kanten på grunn av reparasjon på trappa ned til Vemork. Vel får ta den turen igjen,må prøve maten på Selstali og prøve meg på trappa langs inntakrørene. Det ble litt mye truende skyer,så Rjukan neste. Såheim kraftstasjon ble motivet resten av dagen.

    Geiter er artige dyr
    Geitost mafiaen
    Selstadli seter
   Gaustatoppen fra en annen side
    Det er kort sesong her oppe,fra juni til september.
    Skikkelig idyll.
    Ventilhus med tykk betong for å forhindre at de skulle bli ødelagt av bomber.
   Såheim I


fredag 17. januar 2020

Småstraum sluser og slusemuseum 180617.

Tømmerfløting og slep av tømmer var den eneste måten å frakte tømmer da veier var dårlige eller ikke bygget. I 1865 ble tanken om å lage et sluseanlegg og dam mellom Vråvann og Nisser. 1867 stor Storstraum sluser ferdig med en nåledam og sluser. Da høydeforskjellen på disse to vannene kunne være opp til 4,5 meter ble Småstraum sluser og dam bygget, samtidig ble Storstraum sluser bygget om. I 1914 sto anleggene ferdig. Båtene den gangen var både slepebåter og passasjebåter. Slusene er de høysliggende i Nord Europa. Nåledammen er blant de eldste i Norge. Mer om sluser og damanleggene; og mer her:

    Småstraum sluse
    Vrådal i bakgrunn
    Dam,sluser og slusemuseum på samme sted
   Slusene åpnes og lukkes med håndkraft
  
    En rullebru og en bit med tømmerrenne


torsdag 16. januar 2020

Hvittingfoss kraftverk 050617

Det har vært aktivitet på Hvittingfoss siden vikingtiden,det er funnet helleristninger på en liten holme nedenfor kraftverket. Noen tiår før Lågen ble demt opp ved Vittingfossen var det sager og møller som brukte vannet til driften. Rundt 1870 ble Vittingfoss træsliperi startet. Første dammen her var en nåledam som ble bygget i 1910. I 1917 begynte byggingen av kraftverket,dette sto ferdig i 1919. Kraftverket har blitt påbygd flere ganger,sist gang i 2014. Fakta kommer fra Wikipedia. Mer om kraftverket: og om Hvittingfoss:





lørdag 11. januar 2020

Våler kirke 030718

Et sommerminne fra Østfold etter å ha krysset rundt i flere dager. Våler kirke er en middelalderkirke bygget mot slutten av 1100 tallet, ombygget og restaurert flere ganger. Myntfunn ved kirken gjør at man tror det har stått en kirke her tidligere. Kirken ligger idyllisk til i Østfolds åker landskap og har en velstelt kirkegård som man også finner et gravkapell fra 1953. Det er mye mer info her:

   Våpenhus i to etasjer,det opprinnelige våpenhuset ble bygget ca.1600. Nå værende våpenhus i to       etasjer ble bygget i 1867.



torsdag 9. januar 2020

Nordalen sag 020718

Når man kjører rundt på små og store veier så dukker det opp bygninger og andre kulturminner. Nordalen sag er en av disse. Saga som står her i dag er bygget i 1883 og er ei oppgangssag. Opprinnelig drevet av et vannhjul,men senere ble det montert turbin her. I tillegg til å drive saga ble det også bygget et lite kraftverk som holdt bygda med strøm. Etter å ha lest Enebakk historielag om saga,kan de se ut som saga ble drevet til 1960. Det har også vært dreie verksted her som leverte bla annet stolbein og deler til spark. En takk til Enebakk historielag for interessant lesestoff. Mer lesestoff om saga:

   Dammen i Hobølelva
   I dag er det et jernrør som leder vann til turbinene,tidligere var det ei tre renne.
   Bygninger fra 1883
   Litt av drivverket til saga.
   Reimer og hjul som er med for å drive oppgangsaga.
    Oppgangssaga med tre blader.

tirsdag 7. januar 2020

Fetsund lenser 010718

Tømmerfløting på Glomma har foregått i århundrer, før det ble bygget jernbanebru over Glomma var det Bingen lenser som sorterte og buntet tømmer før det ble slept over Øyeren. I 1861 ble Fetsund lenser bygget og da ble tømret sortert og buntet her. Men etter over hundre år var det slutt,jernbane og vogntog overtok tømmertransporten så i 1985 ble lensa nedlagt. Takket være ivrige sjeler ble lensene bevart og senere fredet. I dag er det en del av museene i Akershus og skal være det lengste museet i Norge med sine 4 kilometer. Bygninger og utstyr står som de gjorde da det ble lagt ned. Det er en samling med forskjellige båter,bygninger og du kan gå et stykke ut i Glomma på gangveier. I tillegg er det et våtmarkssenter her og det er stor mulighet for å se forskjellige fugler og dyr her. For en stakkars fotograf er det mange fine motiver her, så ha god tid og gode sko. Mer om lensene: og museets hjemmeside:

    Mange muligheter for turer,oppleve fugler og fløtning historie
    Egen sag hadde lensa,med kjerrat for å få inn tømmeret.
    Gangvei ut i Glomma der sortering og bunting fore gikk.
    Midt i Glomma jobbet det mange personer,på det meste var det 800 mann på lensa.
    En fin badeplass er det også,det var lite vann i Glomma i 2018.
    Her ute var mannfolk,mannfolk
    Ikke tatt av flommen,men flytende bygninger som ble brukt i fløtinga.
    Her er det ikke mange naboer.

Jomfrudammen 060519

Inne i skog oven for Skiens fritidspark ligger Jomfudammen. Dammen var i tidligere tider vannverk til deler av Solum kommune. I dag står dam...